Praktijkverhalen

« Terug naar praktijkverhalen

Tandenpoetsen bij honden

We zeggen als dierenartsen en assistenten heel vaak dat de tanden gepoetst kunnen worden bij je hond (soms zelfs bij katten!).
Maar hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk? Hoe poets je tanden bij honden, zonder dat je gebeten wordt en zonder dat de hond telkens wegloopt?

We hebben een stappenplan gemaakt, die thuis makkelijk op te volgen is. Let wel, doe dit alles in stappen en ga pas naar de volgende stap als je hond helemaal oké is met de stap die dan geoefend wordt.

Alvorens te starten de volgende meevaller:

* de binnenkant van de tanden en kiezen hoeft nooit gedaan te worden. Bij alle stappen hoef je dus alleen de buitenkant te oefenen/ te borstelen. De binnenzijde wordt door de hond zelf over het algemeen goed schoon gehouden door de tong/mondflora.

Dan nog wat andere korte aanwijzingen:

*Als je tandpasta gebruikt, gebruik dan alleen tandpasta speciaal voor honden. In mensentandpasta zit namelijk fluoride wat schadelijk is voor onze viervoeters. De tandpasta is puur voor het smaakje, het is geen probleem als je het liever zonder doet. De werking zit hem namelijk in het poetsen, niet in de tandpasta.

* Poets elke dag, zo houd je het gebit goed bij en wordt het een dagelijkse routine die snel in het systeem van de hond, maar ook bij jou als eigenaar zal zitten.

* 1 keer per dag poetsen is voldoende.

* Tandsteen wat al op de tanden zit, is niet weg te krijgen met tanden poetsen. Hiervoor zal het gebit eerst professioneel gereinigd moeten worden onder narcose. Hierna kan dan begonnen worden met poetsen, om te voorkomen dan tandsteen weer snel terugkeert.

* Als je onderstaand stappenplan rustig opbouwt en de hond goed beloont, tijdens en direct na het poetsen, vinden de meeste honden tandenpoetsen geen probleem. Zo vertraag je de opbouw van tandsteen en hopelijk voorkom je een behandeling onder narcose hiermee.

 

Fase 1: Lip optillen

tanden poetsen hond

Til de lip van je hond op. Als dit goedgaat, geef je je hond hiervoor een beloning. Doe dit een paar keer per dag tot dit helemaal goed gaat. Doe dit in het begin voorzichtig, het is een dominante en voor de hond spannende handeling om onze handen over de neus van de hond te doen. Ze moeten echt even leren dat er niets engs gebeurd.

Fase 2 Tanden aanraken

Als het optillen van de lip goed gaat, kan je met je vinger langs de tanden van je hond voelen/aanraken. Als dit goedgaat geef je je hond hiervoor een beloning. Begin met 1 kant. Je hoeft niet alle tanden in 1 x aan te kunnen raken, doe dit spelenderwijs en beetje voor beetje zodat ook dit weer een normale handeling wordt die je hond goed toestaat. Als hij of zij hieraan gewend is kan je de andere kant er bij doen zodat je uiteindelijk alle tanden mag aanraken.

Fase 3 tanden poetsen met een gaasje

Ga net zoals in fase 2 langs de tanden met je vinger. Alleen bij deze stap doen we om de vinger een gaasje. Begin eerst weer aan 1 kant zodat de hond rustig kan wennen. Pak uiteindelijk beide kanten mee en wrijf over alle tanden heen met de vinger waar het gaasje over zit.

Fase 4 vingertandenborstel

Pak nu de vingertandenborstel erbij. Laat de hond eerst eraan ruiken. Bouw dit ook weer rustig op. Je kan op de vingertandenborstel wat speciale hondentandpasta doen. Sommige eigenaren stoppen na deze fase en kunnen goed poetsen met alleen de vingertandenborstel. Dit is al een goede manier van tandenpoetsen, je hoeft niet naar stap 5 indien deze stap goed gaat.

Fase 5 Tandenborstel

Als de hond alles toe laat kan je ook met tandpasta en een tandenborstel de hond zijn tanden poetsen. Ook hier geldt weer, alles in stapjes en goed belonen! Vaak hebben ze heel snel door dat ze iets lekker krijgen na het tandenpoetsen en gaan ze er al voor zitten op het tijdstip dat er gepoetst gaat worden.

Om bij de achterste kiezen te komen kun je de wang opzij doen. Als je dan voorzichtig met je vinger, of de tandenborstel langs de wang en tanden op gaat, kom je uiteindelijk ook bij de achterste kiezen. Vergeet deze niet, hier zit vaak ook aanslag/tandsteen op!

Veel succes met het oefenen, maar ook veel plezier. Als je het rustig opbouwt en de hond goed beloont, tijdens en direct na het poetsen, vinden de meeste honden tandenpoetsen geen probleem. Zo vertraag je de opbouw van tandsteen en hopelijk voorkom je een behandeling onder narcose hiermee, succes!

« Terug naar praktijkverhalen

Je bent van harte welkom!

Ook voor kleine vragen kan je altijd bellen of loop gerust bij ons binnen!
Of laat hieronder je vraag achter.

Stel je vraag!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.