Zonder stress naar de dierenarts

Zonder stress naar de dierenarts ?!?

Voor de meeste katten is een bezoek aan de dierenarts een vrij stressvolle gebeurtenis. Voor de eigenaren daardoor ook. Wij willen jou en je kat graag helpen om het bezoek aan de praktijk met zo min mogelijk spanning en stress te laten verlopen. Hieronder vind je een aantal tips:

 

De voorbereiding kan grotendeels al thuis gedaan worden. Zet de draagmand/bench al ruim van tevoren beneden (liefst minimaal 2 weken tevoren) Zorg ervoor dat er een lekker kleedje in ligt. Katten houden ervan om lekker te kunnen wegkruipen, omdat ze dan maar 1 deuropening in de gaten hoeven te houden. Laat het mandje gewoon staan en de kat kan er vast aan wennen en misschien zelfs al vrijwillig erin gaan liggen. Dit zorgt ervoor dat zij de reismand niet als “iets negatiefs” zien, zoals een tripje naar de dierenarts. Ze kunnen het op hun gemak vast besnuffelen en bekijken. Er zijn een groot aantal eigenaren die de reismand standaard in de huiskamer hebben staan.

Op de dag van het bezoek raden we aan een grote handdoek klaar te leggen, zodat deze straks over de bench heen kan. Tijdens het vervoer lopend, in de auto of op de fiets zorgt een handdoek over de reismand er namelijk voor dat het dier zo min mogelijk last heeft van geluid, beelden en bewegingen om zich heen.

Doe de kat altijd rustig in het mandje, het liefst er zelf in en uit laten lopen. Trek je kat niet van de vensterbank of krabpaal af en prop hem/haar gelijk in het mandje. Dit zorgt voor erg veel stress. Je kan eventueel de kat verleiden in de mand te gaan met snoepjes. Leg deze in de mand erbij. Helaas kan dit niet als je dier bij de praktijk onder narcose moet.

Zit de kat in de reismand, plaats dan de grote handdoek over de mand heen.

Eenmaal in de wachtkamer, zet de bench dan hoog, zodat eventuele andere dieren er niet bij kunnen. Ook tijdens het wachten in de wachtkamer zorgt de handdoek over de bench voor minder stress bij de kat

In de spreekkamer de kat even rustig laten zitten in zijn mandje en pas daarna rustig het deurtje openen. Het liefst de kat er zelf uit laten lopen en lekker laten rondlopen.

Over de vervoersmand: een rieten mand ziet er leuk uit, maar is lastig om een kat uit te krijgen, mochten ze toch niet zelf eruit komen. De voorkeur voor een vervoersmand gaat uit naar een zogenaamde “bovenlader” waardoor de kat zonder al te veel inspanning er, als ie niet zelf komt, uit kan worden gehaald.

Na het bezoek bij het afrekenen, raden we ook aan de kat weer hoog neer te zetten, alvast weer handdoekje erover heen en hetzelfde geldt weer voor de auto – of fietsrit terug naar huis. Eenmaal thuis, kan je de bench gewoon neerzetten en het deurtje openen. De kat komt er vanzelf weer uit.

Als laatste, toch belangrijke tip: Is het gelukt om de kat in dit mandje mee te nemen naar de praktijk, zorg er dan daarna voor dat je het kleedje vervangt door een ander schoon kleedje. In het eerste kleedje zit namelijk de geur van stresshormonen als gevolg van het praktijkbezoek. Dit ruikt de kat als de mand de volgende keer weer tevoorschijn komt. Als je de mand dan een volgende keer wil gebruiken, heb je kans dat de kat er niet weer in zal gaan.

Mocht een bezoek aan de praktijk toch echt heel veel stress opleveren ondanks bovenstaande tips, geef dit dan aan bij de praktijk. Er is namelijk gedragsmedicatie beschikbaar waardoor we de angsten kunnen remmen bij katten. Op die manier is in de meeste gevallen toch een “gewoon” bezoek aan de dierenarts mogelijk.

 

Op naar een stressvrij bezoek met je kat, sterkte met oefenen! Heb je nog vragen, stel ze vooral, we helpen je graag.