Voeding

Voeding

Onderstaande tekst is toegespitst op de hond. Nagenoeg dezelfde info geldt voor katten.

Om goed te kunnen groeien en gezond te blijven is de juiste voeding voor je hond van groot belang. Een goede gezondheid begint bij de juiste voeding en een gezond maagdarmkanaal.

Maar wat is dan de juiste voeding? Brokken? En welk merk dan? Of vlees? Of toch liever vers vlees uit de diepvries? Blik? Zoveel keuzes en zoveel meningen… En welke verschijnselen zie ik bij mijn huisdier als hij of zij niet de juiste voeding zou krijgen?

Hoe kun je nu beoordelen of jouw hond de juiste voeding krijgt?

Je kunt dit checken aan de hand van onderstaand lijstje

* De voeding wordt graag gegeten. De ene hond is wat kieskeuriger dan de andere maar als je hond zijn eten structureel niet lekker vindt is daar vaak een reden voor. Hij heeft buikpijn of op een andere manier last van het eten. Pijn en ongemak laten honden maar heel moeilijk zien. Maar het slecht eten van z’n voeding heeft bij 85% van de honden een fysieke reden en dus is eetlust vaak te verbeteren zodra de juiste voeding wordt gevonden.

* Je hond heeft 2 tot 3 keer per dag ontlasting. Dit geldt voor de eerste periode nog niet. Je pup krijgt dan nog vaker per dag eten en zal dus ook vaker ontlasting kunnen hebben. Vanaf een leeftijd van 6 maanden is dit een goede richtlijn. En dit blijft z’n hele leven de “gouden standaard”.

* De ontlasting is altijd stevig, uitzondering maximaal 3 keer per jaar doordat hij een virusje heeft opgepakt of iets dergelijks. Maar als je hond regelmatig dunne ontlasting heeft, kan dat als reden hebben dat de voeding die hij krijgt voor hem niet de juiste is. Er kunnen ook andere oorzaken zijn, maar blijf verder zoeken en streef naar altijd stevige ontlasting. Zelfs als je een labrador hebt die steeds alles van de straat eet, kan de ontlasting nog steeds altijd stevig zijn.

* Geen winderigheid. Ook winderigheid kan een teken zijn dat de voeding niet de juiste is voor jouw hond. Dit geldt ook voor de rassen die er om ‘bekend’ staan dat ze zo ‘lekker windjes kunnen laten’ zoals Franse buldoggen. Door de juiste voeding te geven is ook bij deze rassen winderigheid te beïnvloeden.

* Een mooie vacht. Aan de vacht van een hond kun je zijn gezondheid aflezen. De hond moet een mooie, glanzende vacht hebben die niet stinkt en geen roos of schilfers heeft. Er kunnen meerdere oorzaken zijn als de vacht van je hond afwijkt, ongeschikte voeding is er één van.

 

Wat zien we bij de honden wanneer de voeding niet juist is?

Nee, het is inderdaad niet direct levensbedreigend als je hond iedere week een dag dunne ontlasting heeft. Maar het geeft wel een inbalans in de darmflora aan en daarmee een slechte basis voor de gezondheid van het dier. Een gezond lichaam begint met een gezonde darmflora. Verkeerde voeding kan op de lange duur klachten geven als jeuk, bultjes op de huid, terugkerende anaalklierproblemen, terugkerende oorontstekingen of regelmatig diarree in die mate dat je ermee naar de dierenarts moet.

 

Waar zitten de verschillen tussen alle merken, typen en prijsklassen van voedingen?

Verschil in kwaliteit

In alle verschillende soorten voeding (brokken, vlees, blik, enz)  die je je hond kunt geven is er een verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken die er verkrijgbaar zijn. Wat is het verschil?

Goede voeding bevat kwalitatief goede grondstoffen en vaak een betere receptuur.

De samenstelling van kwalitatief goede voeding is constanter dan die van voeding van mindere kwaliteit. Een brok waar bijvoorbeeld viseiwit in zit van hoge kwaliteit voeding zal altijd dezelfde soort vis nemen, bijvoorbeeld kabeljauw, zodat de samenstelling altijd dezelfde is. Voor honden die wat gevoelig zijn, kan dit van belang zijn. Bij een brok van  minder hoge kwaliteit zal de fabrikant er voor kiezen om een wiseiwit te nemen dat op dat moment het goedkoopste is waardoor de samenstelling dus kan wisselen.

Tot slot investeren de merken die kwalitatief betere voedingen maken meer in innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten.

Het is niet per definitie zo dat een kwalitatief hogere voeding ook voor jouw hond altijd beter is. Het hangt er helemaal van af hoe jouw hond erop reageert en ‘waar jouw hond het goed op doet’. En dat is weer dat rijtje van 5 punten waarmee we dit verhaal startte.

Diepvries Vers Vlees versus Brokken

Er zijn in hondenland echt 2 ‘kampen’, een vlees-kamp en een brokken-kamp. En als je gaat zoeken op internet ervaar je al snel dat pro het één meestal ook betekent anti het andere. Het vlees-kamp komt met argumenten als ‘vlees is terug naar de natuur’ en ‘de hond is voor deze voeding gemaakt’. Het brokken-kamp komt met argumenten als ‘vers vlees is gevaarlijk voor de mensen, je kunt er ziek van worden’ en ‘beter voor het gebit’.

Er is niet één type juiste of beste voeding voor alle honden.
Dat geldt voor brokken, vlees en voor het voedingsverhaal in het algemeen. Je zult moeten uitvinden wat voor JOUW hond de juiste voeding is. Er is niet zoiets als DE juiste voeding voor alle honden.

Wanneer kies je nu voor brokken en wanneer voor vlees?

Brokken zijn gemakkelijker, je kunt ze zo uit de verpakking halen en aan je hond geven. Je kunt ze ook gemakkelijker gebruiken tijdens de training met je hond.

Vlees kan ook voordelen hebben, de meeste honden vinden het lekker en het kan uitkomst bieden bij terugkerende darm of huidklachten. In vlees mogen hogere concentratie aan bacteriën zitten, die een groter risico kunnen zijn voor de voedselveiligheid en volksgezondheid. Als je echter bij de bereiding van het vlees goede hygiëne maatregelen in acht neemt, zoals ander, schoon snijmateriaal gebruiken, op een andere plek bereiden en je handen goed wassen, kun je deze risico’s goed beheren. Ben je ernstig ziek, zwanger of heb je kleine kinderen en daardoor minder weerstand? Ben je dan bewust van dit grotere risico.

Maar zoals hier boven al aangegeven. Het belangrijkste is: waar doet jouw hond het goed op?

Dus …… heeft jouw hond last van jeuk, bultjes op de huid, terugkerende anaalklierproblemen of terugkerende oorontstekingen? Of komt jouw hond 3 keer in een half jaar voor maagdarmklachten bij de praktijk komt, maak dan een afspraak om samen de voeding te evalueren. Een goede gezondheid van je hond begint in het maagdarmkanaal dus kom langs voor advies of maak hier een afspraak, wij helpen je graag.

Je bent van harte welkom!

Ook voor kleine vragen kan je altijd bellen of loop gerust bij ons binnen!
Of laat hieronder je vraag achter.

Stel je vraag!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    • OVER ONS

      Bij Dierenkliniek Cato wordt
      gewerkt met een klein team.
      Echt persoonlijke zorg en
      aandacht voor jou en je huisdier
      staan bij ons voorop.

      Privacy statement
      Algemene voorwaarden praktijk
    • CONTACT

    • OPENINGSTIJDEN

      Maandag 8.30 – 19.30 u.
      Dinsdag 8.30 – 17.30 u.
      Woensdag 8.30 – 19.30 u.
      Donderdag 8.30 – 17.30 u.
      Vrijdag 8.30 – 17.30 u.
      Zaterdag 10.00 – 11.00 u.

      Wij werken uitsluitend
      op afspraak.

    • VOLG ONS!